| |
|
|
|
06 Styczeń 2009 Kacper, Melchior, Baltazar
|
|
Treść |
Autor |
 |
2007-11-27 09:49:53 Po analizie dyskusji którą zapoczątkowało wdrożenie nowego portalu oraz forum chcieliśmy podzielić się swoją opinią na ten temat oraz poinformować o dokonanych poprawkach oraz planach udoskonaleń forum.
Z opinii wyłania się obraz, że portal, jego funkcjonalność i czytelność uległy poprawie. Natomiast forum SPI nie przypadło do gustu ze względu na chaos spowodowany brakiem pewnych narzędzi i rozwiązań które obecne były na forum phpBB.
Pewne czynności ku polepszeniu funkcjonalności forum już zostały poczynione. Wprowadzona została możliwość:
1. Podstawowego formatowania tekstu oraz wstawienia linku
(opis tagów dodamy w kolejnych postach)
2. Odwrócona została kolejność sortowania tematów w/g klucza - ostatni post w danym temacie powoduje przesunięcie danego tematu na szczyt listy tematów.
3. Pozostawiona została kolejność sortowania postów od najstarszych po najmłodsze
–dodany został przycisk który prowadzi do ostatniego posta w danym temacie.
4. Użytkownicy nie zalogowani otrzymują przed wpisaną nazwą znak @. Jest to sposób na wyróżnienie nazw użytkowników zarejestrowanych od nie zarejestrowanych.
Wkrótce wprowadzona zostanie możliwość cytowania, autologowanie, wyróżnienia nie przeczytanych postów po zalogowaniu, powiadomienia.
W niedalekiej przyszłości planujemy wdrożenie rang użytkowników i innych rozwiązań.
Odnosimy wrażenie że część negatywnych opinii spowodowana jest pewnymi uciążliwościami oraz brakiem niektórych rozwiązań, których powodem jest brak zalogowania użytkownika. Tak krytykowane zabezpieczenie antyspamowe w postaci konieczności wpisania wyniku działania matematycznego znika po zalogowaniu. Przy okazji, czy rzeczywiście wpisanie tego wyniku jest bardziej uciążliwe od konieczności przepisania często mało czytelnych znaków z tokena? Apelujemy o rejestrację i logowanie – przybywa wtedy wiele funkcji niedostępnych dla nie zalogowanego użytkownika (mamy na myśli portal jako całość)!
A teraz o poprawkach i planach udoskonaleń na portalu:
1. Poczta
Poprawiliśmy kodowanie wysyłanych maili ze zintegrowanego systemu pocztowego – teraz wiadomości docierają z polskimi znakami.
2. Ogłoszenia
W przeciągu ok. 2 dni poprawimy drobne błędy polegające na ucinaniu treści ogłoszenia po przekroczeniu określonej ilości znaków. Zwiększymy ilość znaków oraz dodamy przycisk „więcej” (wcześniej należało kliknąć w treść ogłoszenia). Poprawimy wyświetlanie się telefonów. Apelujemy o propozycje w/s dodania kolejnych kategorii ogłoszeń (Wwieslaw np. apelował o dział telefony). Informujemy też, że jeśli w danym dziale nie zostanie dodane żadne ogłoszenie nazwa tego działu nie wyświetli się w wykazie w lewej kolumnie. W profilu można już edytować wcześniej dodane ogłoszenie. Odwrócona zostanie kolejność sortowania ogłoszeń w kategoriach
3. Sonda
Były zgłoszenia o tym że nie widać wyników głosowania. Prosimy o informację w jakich okolicznościach to się dzieje ponieważ z naszych testów wynika że widać te wyniki (procentowo)
4. Profil
Były zgłoszenia o tym że nie można zmienić danych w polu kobieta/mężczyzna – poprawione
5. Sukcesywnie dodajemy dane do niezbędnika – w niedalekiej przyszłości pojawi się moduł rozkładu jazdy MZK.
6. Zachęcamy do dodawania i publikacji na stronie głównej zdjęć z galerii (możliwe po zalogowaniu)
Na koniec dziękujemy użytkownikom za uwagi, sugestie, wytykanie błędów. Apelujemy do niektórych o nie wpisywanie postów typu „żenada, gów.., dno itp. Takie posty niczego nie wnoszą i nie traktujemy ich jako konstruktywnej krytyki. Krytyka powinna iść w parze z wytknięciem konkretnego braku lub błędu. Inną sprawą jest fakt, że wpisuje je często ta sama osoba w kilku tematach po kilkanaście/kilkadziesiąt razy korzystając z możliwości pisania przez nie zalogowanych użytkowników.
Zdajemy sobie sprawę z pewnych niedoskonałości. Prosimy o proponowanie zmian i ulepszeń.
Jeszcze raz dziękujemy i prosimy o wyrozumiałość.
Zespół SPI
| fjodor |
 |
2007-11-27 11:33:30 oOo, jak miło ;)teraz juz co nieco wiadomo... ;)
to ja w tej sprawie mam pytania:
1. co rozumiecie przez podstawowe formatowanie tekstu?
2. kiedy i czy wrócą podpisy pod zalogowanymi użytkownikami? od kiedu jest się na forum, liczba postów i takie tam
3. czy i kiedy wrócą podpisy ,które mamy w profilu a były widoczne pod każdym naszym postem
4. czy i kiedy bedzie możliwość dodawanai zdjęć w postach? nie mówie tu o ogłoszeniach, ale na przykład do działu poznajmy sie
5. czy i kiedy wróci temat ze zdjecaimi włąsnie- poznajmy sie? i co z innymi tematami, które znikneły?
6.czy zostanie juz na zawsze możliwość pisania dla niezalogowanych?
7.moja sugestia- jeszcze żeby dodatkowo "wytłuścić" nazwę użytkownika zalogowanego, bedzie to bardziej czytelne
8. kiedy wrócą emotikonki?
9. czy można trochę ściemnić ten jasny kolor???
10. czy avatary zostana juz na zawsze po prawej stronie?
( wiem wiem, te ostatnie 3 to lekkie marudzenie, ale co tam;) warto zapytac )
aha...czy działy zostaną podzielone ? bo sa w ogóle nie podzielone na częsci, tak jak to było...
| koralik
 |
 |
2007-11-27 12:28:38 to forum jest to dupy - to jest moja konstruktywnaa krytyka - LUDZIE trupa sie nie reanimuje, lepiej zaufac osobom ktore sie na tym znaja i tworzyly system forum od 10 wersji a nie sie porywac z motyka na slonce i skonczyc z takim gownem ktore na sile chcecie teraz utrzymac bo daliscie za nie kupe kasy | @anonimowy |
 |
2007-11-28 01:37:03 czytam twoją treść wypowiedzi i naprawdę nie rozumie kogo masz na myśli( ufać to można tylko sobie )a tak po za tym, nie zgadzam się z tobą,do odważnych świat należy i nie od razu bezawaryjne samochody robiono, z każdą nowością są zawsze problemy, dlatego zreanimowane nowe forum po sugestiach, napewno będzie lepsze od nowych tworzonych na wzór starych. Ps. Mentalność niektórych ludzi jest taka że tylko narzekają i dlatego nigdy w życiu nic nie osiągną. Jestem bezstronny gdyż nie jestem ze Stargardu, zobaczyłem ten portal przez przypadek i powiem że nawet mi się bardzo podoba, moim zdaniem po małych poprawkach te forum będzie jednym z lepszych jakie widziałem. | @anonimowy |
 |
2007-11-28 10:51:37 Widać jesteś jeszcze baaaardzo młody i niewiele widziałeś. Pooglądaj sobie fora tematyczne robione przez fachowców.... | @anonimowy |
 |
2007-11-28 18:10:31 A to forum jest "tematyczne"? To forum portalu, odsylam do wikipedii po definicje tegoz... | @anonimowy |
 |
2007-11-29 07:42:36 jakas odpowiedź?....
juz widać duuuuuzy minus tego, że niezalogowani moga pisać, w każdym działe jest zaproszenie na inne forum
( akurat wiem kto to, tylko nie wiem po kiego to zrobił...chyba po prostu skorzystał z okazji, że nie musi się logować...a taka akcja spamowa, jak to ładnie określił raczej nie przysporzy tamtemu portalowi chętnych..), większość niezalogowanych pisze co chce i nikt nad tym nie panuje... w związku z tym ponawiam pytanie- czy możliwość pisania dla niezalogowanych zostanie na zawsze? | koralik
 |
 |
2007-11-30 21:30:03 Wielki błędem o czym wspomniała zreszta koralik jest w dalszym ciagu mozliwosc pisania na forum osob nie zalogowanych. Praktycznie kazde forum nie ma takiej mozliwosci. Widze , ze admini nie pamietaja juz tego co sie działo tu kilka lat temu , a teraz jakby nie patrzec mamy powtorke z rozrywki . Jesli nie powstrzymacie tego to osoby spod szyldu "anonimowy" zrobią z tego forum totalny śmietnik i pociągną je na same .... Dziwi mnie z waszej strony taka powiedzmy totalna " zlewka" na nasze sugestie - forumowiczów którzy jakby nie patrzeć są związani z tym forum od kilku lat , ludzi którzy poświęcili sporo czasu na te forum - przykre i wrecz żałosne jest nic nie robienie choćby w tym kierunku aby zmienic tak proste sprawy jak logowanie , majac na uwadze nauczke po ekscesach ktore tu odchodziły kilka lat temu . Wielu bylych forumowiczów nie chce sie odzywac na tym forum z bardzo prostego powodu. Nie chca tracic czasu na kłotnie oraz zenujące riposty które zaraz pojawią się po ich postach( zapewne zaraz sam ich doświadcze, tylko , ze ja mam to gdzies i swiadcza one jedynie o infantylizmie osob piszacych , lecz wiele osob ma inne podejscie do tego). Krótko mówiac - zablokujcie mozliwosc pisania na tym forum osob nie zalogowanych , a forum zacznie powoli ożywać .
pozdr. | Wwieslaw1
 |
 |
2007-12-01 00:59:11 Skoro oferujecie pocztę, to moglibyście podać adresy smtp i pop3 żeby można było łączyć się z np Outlooka a nie tylko przez portal. Ja jakos tego nigdzie znaleźć nie moge. | jackrzec
 |
 |
2007-12-01 16:05:04 gratuluje stworzenia tak beznadziejnego forum - naprawde trzeba umiec stworzyc tak beznadziejne forum i jeszcze je ulepszac :D | @anonimowy |
 |
2007-12-02 21:57:25 Kilkanaście razy próbowałem się zarejestrować i niestety nic z tego. | @anonimowo |
 |
2007-12-02 22:10:56 Wwieslaw1 ale dla właścicieli to jest dobre. Na forum pojawia się więcej postów, więcej osób odwiedza ich portal. | @anonimowy |
 |
2008-07-31 23:12:26 jak mozecie pozwolic na to aby ktos anonimowy zamieszczal ogloszenie....chodzi o to ze ludzie robia sobie numery!!!!np.o mnie ogloszenie PRACA lubie zonatych pisz nagg i podany moj numer!!!!!co to ma znaczyc!!!!wyjasnienia prosze kierowac na aggaatka@interia.pl | aggaatka |
 |
2008-07-31 23:22:33 A może czas pomyśle o łączności w IPv6 ? ;) | @anonimowy |
 |
2008-07-31 23:43:56 CI WYZEJ TO CZYSTY SPAM !!! | @anonimowy |
|