|
Treść |
Autor |
 |
2008-10-06 16:17:02 Muszę pamiętać abyś nigdy ty nie wysuwał się na przód jak jedziesz z nami bo będziemy musieli za tobą ganiać - ja tam 30/h nie jeżdżę ale mogę, tylko na dystansach dość krótkich. Tak czy siak górale są najlepsze o ile są kupowane racjonalnie w dopasowaniu do nas i naszej techniki jazdy i miejsc. Na same szosy w turystyce są najlepsze trekingowe rowery znowu. | tomeh |
 |
2008-10-09 20:44:00 Witam rowerzystów. | @anonimowyStefan 59 |
 |
2008-10-09 20:47:02 Mam problem z komputerem i internetem . Nie mogę wkleić relacji z ostatniej niedzieli - ani kropli deszczu piękna trasa | @stefan 59 |
 |
2008-10-09 20:54:02 Na tą niedzielę 12.10 pogodę sprawdziłem - nigdzie gdzie jechałbym nie będzie padało. jutro decyzja nieodwołalna . dziś myślę jechać na 98 procent. napewno gdzieś pociągiem bo tu blisko to byłem -no może na 56 zakrętów -blisko ale też dojazd ipowrót pociągiem | @stefan 59 |
 |
2008-10-10 17:12:42 Witam rowerzystów. Zapraszam nawycieczkę rowerową w niedzielę 12.10 .Odjazd pociągiem o godz. 8.44 do stacji Ognica.Trasawycieczki to ładniejsza połowa szlaku niebieskiego ;Przez wzniesienia moreny czołowej; Ognica -Cieszyno [m. innymi; 56 zakrętów].Pogoda sprawdzona-będzieładnie Obowiązuje posiadanie ubioru na ciepło zimno i deszcz, jednego posiłku i kilkanaście złotych nabilety.Zapraszam [Uwaga moja średnia jazdy to 7 km na godz.].Stefan59. | @stefan 59 |
 |
2008-10-10 21:39:51 Witam dnia 12.10.2008 czyli w tą niedzielę o 13:30 jedziemy do Starej Dąbrowy. Droga jaką będziemy się poruszać będzie w większości pozbawiona samochodów całkowicie gdyż jest ubita lecz nie utwardzona - innymi słowy polna, oraz w pozostałej części asfalt także o małym ruchu samochodowym. Miejscowość ta jest położona o około 14 km od Stargardu - gdy tam dojedziemy wspólnie zadecydujemy czy podążamy do pobliskiej wioski Krzywnicy aby zobaczyć ruiny zamku czy też wracamy do domu. Całość trasy wyniesie maksymalnie 32 km w obie strony, podróżujemy powoli więc nie ma obaw że ktoś zostanie w tyle - jedziemy wspólnie i nikogo nie zostawiamy.
Zbiórka odbędzie się na ul. Piłsudskiego 63 przed ciastkarnią Rarytas. Obok przystanku autobusowego to jest na końcu tej ulicy. ZBIÓRKA GODZINA 13:30.
Co tam zobaczymy: otóż zabytkowe tradycyjnie kościoły, ruiny zamku, bazyliki, park krajobrazowy i rezerwat przyrody, folwark i pałac.
Wyjazd na dowolnych rowerach - Oczywiście całość nic nie kosztuje - ZAPRASZAMY na wyjazd.
www.bike.vot.pl | tomeh |
 |
2008-10-13 20:47:05 Witam rowerzystów . Wniedzielę 12.10 zgodnie z planem zrobiłem wycieczkę szlakiem ;Przez wzniesienia moreny czołowej; [z małymi zmianami].9z minutami start z Ognicy dalej Szadzko-Dobrzany-Kozy-Okole-Ciemnik-Ińs Runowo Pom..CDN | @stefan59 |
 |
2008-10-13 20:48:08 Witam rowerzystów . Wniedzielę 12.10 zgodnie z planem zrobiłem wycieczkę szlakiem ;Przez wzniesienia moreny czołowej; [z małymi zmianami].9z minutami start z Ognicy dalej Szadzko-Dobrzany-Kozy-Okole-Ciemnik-Ińs Runowo Pom..CDN | @stefan59 |
 |
2008-10-13 20:51:47 wycina mi kawałek tekstu; Ińsko-Wiwrzchucice-Ścienne-Dłusko-Win PKPRunowoPom. | @stefan59 |
 |
2008-10-13 20:54:22 wycina mi kawałek tekstu;Winniki-Runowo- RunowoPomPKP | @stefan59 |
 |
2008-10-13 21:04:55 Szczeg€lnie ciekawy był odcinek Ścienne -Dłusko. To jedyne miejsce skąd jest PIĘKNA panorama góry Głowacz,Ale pokonanietej drogi to prawdziwa szkoła przetrwania[ja zrobiłem to w pojedynkę]Czegoś tak DZIKIEGO dawno nie widziałem .Ustanawiam nagrodę dla tych z Bike którzy dotrą doDłuska polną drogą ze Ściennego. | @Stefan 59 |
 |
2008-10-13 21:13:52 Niech żałuje kto niebył. Niedługo relacja wcześniejszej wyprawy zWiewiwcka do Kalisza pom. Stwierdzam że rano jest zimno wieczorem szybko robi się ciemno więc ZAKończyłem sezon wycieczek całodniowych CDN. [czekam na relacje ze Starej Dąbrowy]. | @Stefan 59 |
 |
2008-10-13 23:35:30 Cześć, dnia 12.10 wypadającego w niedzielę wybraliśmy się o godzinie 13:30 od miejsca z zbiórki do Starej Dąbrowy a z niej Do Nowej Dąbrowy. Cała podroż zajęła nam czas do 17:30, przejechaliśmy łącznie 38 km w obie strony. Jechaliśmy bardzo wolno i spokojnie z licznymi przystankami, jedna osoba nie jeździła an rowerze wcale przez 2 lata i dała radę więc myślę że każdy da radę przejechać taką trasę. Po drodze widzieliśmy naprawdę ogrom ciekawych miejsc a to jest tak blisko od Stargardu. Widzieliśmy opuszczone poniemieckie fabryki z mnóstwem tam żelastwa i wielkimi silnikami kotłami, po drodze do Nowej dąbrowy także stanęliśmy pod jabłoniami i tam się nimi porządnie najedliśmy. W drodze powrotnej jeszcze zaczepiła nas banda małych kotków które bardzo się ocierały o rowery - miłe kociaki z racji tego że było to na drodze zanieśliśmy kotki do najbliższego domu i tam włożyliśmy je za siatkę aby nic ich nie rozjechało. Co tam widzieliśmy:
• Obiekty sakralne
Kościół filialny p.w. Matki Boskiej Pocieszenia, stanowi dominantę układu przestrzennego wsi; pierwotna świątynia została wzniesiona w XV/XVI w. w formach późnogotyckich, o układzie salowym; wieża ryglowa z XVIII w.; w II poł. XIX w. świątynia częściowo przebudowana, w południową ścianę kościoła wmurowano płytę upamiętniającą żołnierzy poległych w I wojnie światowej – mieszkańców wsi.
• Nekropolie
- Cmentarz przykościelny (nieczynny) ogrodzony parkanem z prętów metalowych; zachowało się kilka nagrobków z XX w.;
- Nekropolia rodowa – teren silnie zakrzewiony z odnowionym grobowcem dawnych właścicieli majątku; w otoczeniu okazały dąb czerwony (przekrój pnia powyżej 125 cm);
• Obiekty folwarczne
- Folwark – początki kształtowania się zespołu folwarcznego datuje się na poł. XVIII w.; większość budynków inwentarskich i składowych pochodzi z lat 80-tych XIX w. (kamień i technologia szachulcowa); w okresie od końca XIX w. po lata 20-te XX w. część tych obiektów zastępowano nowymi, murowanymi z cegły ceramicznej; niektóre z nich zostały po II wojnie światowej przebudowane;
- Kolonia mieszkalna dla pracowników folwarcznych, ulokowana w północno-wschodniej części wsi składa się z kilku dwukondygnacyjnych, starych zagród oraz kilku dwojaków i czworaków o starodawnym wyglądzie.
• Założenia parkowo-pałacowe – kształtowane od poł. XIX w. do lat 20-tych XX w.
- Pałac dworski – murowany, neoklasycystyczny, dwukondygnnacyjny z oficyną, z 4 ćwierci XIX w., ulokowany po północnej stronie dziedzińca folwarcznego;
- Park podworski – krajobrazowy, powstały w I poł. XIX w.
• Obiekty użyteczności publicznej
- Sklepy – jeden mieszczący się w budynku dawnej kuźni, częściowo przebudowanej (kuźnia z cegły z końca XIX w.); drugi – ulokowany w dawnym czworaku z lat 20-tych XX w.
więcej na www.bike.vot.pl | tomeh |
 |
2008-10-27 18:52:29 Witam rowerzystów. .Strasznie tu cicho i pusto od dawna . nikt nigdzie nie jedzie . To chyba nadeszła JESIEŃ. Myślałem że gdzieś pojadę teraz z Sekcją Wyjazdów Lokalnych ale u Was też widzę jesień i koniec sezonu . Jesttak mokro mglisto zimno i ciemno że ja sezon uważam za ZAKOŃCZONY ..Zrobiłem coś 11 wypraw . Teraz pora na podsumowania.niedługopodam przebyte trasy ,mapy ztrasamiitp.[ja wiem że to nikogo nie obchodzi.Potem będę robił plany na maja przyszłego roku. | @stefan 59 |
 |
2008-10-27 19:54:50 My dalej jezdzimy w ta sobote tez bylismy ,szczegoly na www.bike.vot.pl | @anonimowy |
 |
2008-10-28 20:36:30 Panie Stefanie my cały czas działamy co tydzień minimum 2 razy. Tylko trzeba zaglądać o nas bo nie ma czasu na pisanie na każdym forum o tym gdzie i jak dlatego piszemy tylko na www.bike.vot.pl . Zapraszamy na wyjazdy oczywiście. | tomeh |
 |
2008-11-19 14:51:25 Sezon jesienny a wy nadal widzę działacie na rowerach, bardzo podoba mi się to że także dal wszystkich organizujecie imprezy sportowe, myślę że to coś dobrego bo każdy może na nie przyjść i się dobrze bawić a tego brakuje nam w mieście.
Pozdrawiam. | @Paweł |
 |
2008-11-28 12:45:18 Zapraszamy do nas - wszystkich mile widzimy. | tomeh |
 |
2008-12-09 22:24:52 Dania 14 grudnia czyli w niedzielę o godzinie 11:00 zbiórka na ulicy Piłsudskiego przy ciastkarni RARYTAS (Jest to prawie sam koniec tej ulicy w mieście od strony Żarowa) Zbiórka na tamtejszym przystanku autobusowym oczywiście rowerami. Wyruszamy w trasę drogami leśno szosowymi. Będzie to przebiegało w okolicach Żarowa i Smogolic. Trasa wyniesie około 20 km w tempie bardzo powolnym gdzieś 15km/h z licznymi przystankami dla odpoczynku. Wskazane rowery górskie. Zapraszamy wszystkich chętnych z całego miasta i okolic!
Więcej na www.bike.vot.pl | tomeh |
 |
2008-12-16 20:23:16 Jutro tj. w srode kazdy kto przyjdzie do klubu AA ul.WArszawska,(NA PING-PONGA)szczegoly na stronie www.bike.vot.pl otrzyma prezent od klubu sponsora.ZAPRASZAMY. | @anonimowy |